2018-06-13

1960-tal, 1963-64

Bilden till vänster – Kjell Östh och Bjarne Wäppling med lagets macscot, en flodhäst. Varför en flodhäst kommer ingen ihåg! Bilden till höger – Per Lindstén gör två poäng, Per som blev ”topscorer” i KFUM Södertäljes första match med 3 poäng!

Första träningsmatchen inför första säsongen, 1963-64. Mot Kalev och förlust 21-53

Tuff fight under korgen – Björn Lidberg är hårt trängd Södertäljespelare och kanske är IK Oliv motståndarna med eventuellt nr 5 Kjell Dahlström och längst till vänster Göran Sjöberg.

Emil Juh böjer sig fram efter bollen. Benny Johansson är beredd bakom. Jurij Krope är den tredje Södertäljespelaren i bakgrunden. Emil och Jurij var jugoslaver som var i Södertälje för att arbeta och blev stora förstärkningar för KFUM Södertälje de första säsongerna. Motståndare är troligtvis BK Ruter och den halva spelaren längst till vänster är troligtvis Leif Bolling. Spelplats är Rosenborgshallen den enda reglementsenliga hallen i Södertälje vid den tiden.

Per Lindstén i full koncentration inför ett skottförsök. Motståndarlaget okänt men det ser ut som ett KFUM-lag med tanke på klubbmärket på bröstet.

Örjan Nyman på väg i en utmanad lay-up i Rosenborgshallen. Längst till vänster har Jan-Lennart Andersson full fokus på hur det går och eventuell retur.

Redan från början hade Södertäljespelarna lite koll på basketrörelser och positioner – här visar Benny Johansson OK försvarsarbete. Match mot BK Ruter och i bakgrunden Leif Bolling med ”fighting-face”.