2018-06-13

1960-tal, 1964-65

Abraham Israel i en sedvanlig tilltrasslad situation som han var fantastisk att klara med poäng som resultat. Motståndare är Tanto och kanske att spelaren närmast kameran ä Ragnvald Pettersson.

Porträttbild på Emil Juh – jugoslav som kom till Södertälje för att arbeta på Igelsta brädgård och som blev en stor förstärkning för det färska KFUM Södertälje

Spelarlicens måste man ha redan på 60-talet och här kan man se hur Benny Johanssons såg ut. Det är förövrigt Benny som är nr 17 till vänster om spelarlicensen. På urklippet kan man de Per Lindstén göra två poäng.

En laddad bild från träningen – viss osäkerhet råder om nr 12 är Åke Bolander men mannen i baröverkropp är Örjan Nyman. Även om man inte ser huvudet så kan man konstatera att Jan-Lennart Andersson, som alltid hade nr 10, syns i bakgrunden.

Han som tittar mot kameran var en av de viktigaste personerna för den första utvecklingen av basketen i Södertälje. Abraham Israel, israel som man kan tro, kom till Södertälje för att arbeta, och hans kunskap om basketspelet och hans egen skicklighet överglänste Södertäljekillarna och han blev förstås direkt spelande coach. Intresserade spelare från vänster – Per Lindstén, Ulf Bergström, Jan Bergström, Örjan Nyman, (Abraham), Benny Johansson, Jan-Lennart Andersson, Björn Lidberg.

Många vill ta returen men det ser ut som det är nr 13 Kjell Östh som har bäst grepp. Den andre Södertäljespelaren inblandad är Jurij Krope. Motståndare är BK Ruter och eventuellt kan det vara Ove Björklund närmast kameran.

Match mot IK Oliv i Rosenborgshallen. IK Olivs två stjärnor på bild – Kjell Dahlström går upp för ett skott attackerad av från vänster Gunnar Lindén och från höger Benny Johansson. Längst till vänster Göran Sjöberg.

Abraham Israel rundar en Olivspelare. Nr 17 i bakgrunden, som ser ut att må mindre bra, är Benny Johansson.

Abraham Israel var en oerhört bra attackspelare och här försöker en annan Olivspelare, Christer Müller, att stoppa hans drive. i Bakgrunden ytterligare två olivspelare och den längst bak är Göran Sjöberg.

En minst sagt tilltrasslad situation – troligtvis en av Abraham Israels tuffa drives. Man ser även bakhuvudet på Kjell Östh. Match mot Tanto

Alla sätt är bra utom de dåliga – ser ut som nr nr 17 Benny Johansson och nr 18 Per Lindstén leker ”bro,bro, breja” för att stoppa en motståndare.

Verkar som om nr 17 Benny Johansson inte riktigt hinner fram för att stoppa motståndaren – Kjell Dahlström ? – för att skjuta. Södertäljespelaren i bakgrunden är Örjan Nyman.

Olivspelaren Kjell Dahlström uppvaktad av nr 18 Per Lindstén och Abraham Israel mitt i bilden