Allsvenskt kval HS – 1964-65

2018-04-04

1960-talet, 1960-talet, 1964-65, Herrar, SBBK Senior , , ,

Ingen hade väl trott 1963-64 när man tog de första stapplande stegen mot organiserad basket att man redan säsongen efter – 1964-65 – skulle vinna div. 2 och gå till allsvenskt kval. Anledningen till denna starka och snabba utveckling var utan tvekan de utländska inslag som blivit en del av laget. De utländska spelarna var i Sverige och Södertälje som gästarbetare. Lagets utländska inslag var alltså dominerande och skälet till serievinsten.

Laget hade alltså turen att få in en verkligt bra spelare i Abraham Israel, mycket riktigt från Israel, som fungerade som spelande coach. Abraham hade erfarenhet som coach från bland annat Israels juniorlandslag. Han hade förstås väldigt mycket mer kunskap än Södedrtälje-killarna. Han kompletterades dessutom av Emil Juh från Jugoslavien och i dessa två hade laget ett mycket starkt vapen i division 2. De var båda två riktiga poänggörare men hade dessutom en i laget överlägsen kunskap avseende taktik m.m..

Laget räckte dock inte till i det allsvenska kvalet och föll i alla tre matcherna men med överraskande liten marginal i ala matcherna .