Att resa i annorlunda miljöer

2018-04-04

1990-talet, 1990-talet, 1995-96, Herrar, SBBK Senior , , , , ,

Att resa i annorlunda miljöer, Ukraina två gånger om!

Säsongen 1995–96 bestämde sig SBBK på herrsidan att göra en internationell satsning där beslut togs om deltagande i den lägst rankade cupen i Europa, Korac Cup. På den här tiden var ofta lottningarna till kvalmatcherna upplagda så att det företrädesvis skulle bli regionala matcher för kvallagen. Kings lottades därmed mot det ukrainska storlaget Shaktar Donetsk. En resa som visade sig bli ett stort, och inte så roligt, äventyr…

Förutom att Shaktar var ett mycket bra basketlag fanns det andra problem som berörde SBBK. Det visade sig, i princip, vara omöjligt att ta sig till Donetsk, med reguljära transporter. Flyg kommunikationerna var inte väl utvecklade till de länder som precis hade brutit sig ur det sovjetiska samfundet samtidigt som det var mycket annat som brast i de här länderna under den tid de byggde upp sin egen nationalitet. Men med stor hjälp av Astra, som då var huvudsponsor för den internationella satsningen, så hyrdes ett eget plan för transporten österut.

Planet visade sig vara bra och säkert, men ett s.k. turbopropplan, vilket innebar att det företrädesvis var propellrar som skötte drivandet framåt mot Ukraina. Normalt användes planet av företaget Skyways som flög inrikes i Norrland. Det beslöts, med tanke på de andra problem som fanns, att SBBK skulle flyga in och spendera dagen på ett hotell för vila och sedan omedelbart flyga hem igen. Så med på planet förutom spelare och coacher fanns både mat och dryck för det dygn som planerades borta.

Allt gick bra till mellanlandningen i Ukrainas huvudstad Kiev där det krävdes mängder av papper och hederlig öststatsadministration för att laget skulle ta sig vidare. Kraftfullt försenade anlände Kings till en flygplatsen i Donetsk som landningsmässigt mer påminde om en åker en ett flygfält. Än värre var det då mottagningsbilen, den bil som taxar in planet till gaten, visade sig vara en ukrainsk flygplatsanställd på en militärcykel med en vodkaflaska i bakfickan. Hela flygplatsen visade sig vara i bedrövligt skick och piloterna samt den tekniker som följt med planet bestämde sig omgående för att inte se matchen. De kände sig tvungna att vara kvar på flygplatsen och vakta det då det annars fanns en uppenbar risk att det skulle plockas delar av planet.

Det är viktigt att förstå att Ukraina då inte alls var det land det är idag. Landet blev självständigt 1991 och hade det svårt med infrastrukturer samt att bryta sig loss från det stora sovjetiska imperiet där en speciell attityd och korruption hade dominerat mycket av det officiella sättet att vara. Samtidigt var Donetsk, som hade viktig gruvindustri och andra företagsverksamheter, ett centrum för kriminella grupperingar som slogs om kontrollen av de så viktiga finansiella möjligheter som fanns.

Efter samma procedur som i Kiev så kom äntligen Kings ut i ankomsthallen där de möttes av en guide som placerade alla i en buss. Bussen hade inte glas i alla fönster och det fanns även vissa dubier om det existerade bromsar och huruvida chauffören var nykter eller ej.

På vägen till vårt hotell var det storögda Kings spelare som konstaterade att standarden i den stora staden Donetsk var miserabel. Guiden passade också på att göra propaganda för sin stad samtidigt som han delade ut små varningar vad vi inte skulle göra när vi nu var på besök. Vid ett tillfälle passerade vi den  centrala floden Donets och guiden påpekade enkelt: ”Very nice river, don´t touch water vety polluted. You will die”

Framme vid hotellet så konstaterades att standarden var miserabel. Stora sjok av tapeterna hängde på väggarna och vatten och kloaksystem var ur funktion. På några toaletter var det kloakvatten på golvet så vid de behov som skulle göras tvingades delar av laget tejpa plastpåsar på fötterna. Det var även så smutsigt så många spelare vägrade lägga sig ned i sängarna för vila. Medhavda maten åts i plastbyttor på hotellrummet individuellt. Sammanfattningsvis en riktigt dålig förberedelse och inte blev det bättre vid ankomsten till hallen.

Urusla omklädningsrum med i princip stampat jordgolv och en standard som svenskar antagligen aldrig upplevt. Laget Shaktar, med viss hjälp av mörkermänniskor, hade det helt annorlunda. Hallen var fin och fullsatt men som vanligt var det få saker som fungerade. Bara 25 minuters uppvärmning, dåliga bollar och mycket annat fungerade inte för gästerna från Sverige. Själva matchen är inte mycket att orda om. Kings var chanslösa och den ende spelaren som var oberörd och kunde fokusera på annat än att åka hem var amerikanen André Foreman. Han var den enda som presterade normalt. Andre´s  amerikanske parhäst Larry Jones var helt iskall och gjorde noll poäng. Han var dessutom knäpptyst från landning till hemresa samtidigt som han hade en något sjuklig ansiktsfärg. Shaktar vann matchen enkelt med 66–41.

Strapatserna var dock inte klara för dagen. Eftersom vattnet var förgiftat, enligt guiden, så valde spelarna att använda sitt dricksvatten som dusch. Alla fick två liter var i tetrapack som skulle räcka till att vaska av sig. Illaluktande i en mycket obehaglig miljö satte sig så spelarna i den erbarmliga bussen igen för transport till flygplatsen. Till lagets stora glädje stod flygplanet kvar men nu började den stora cirkusen.

Flygplatspersonalen ville ha både pengar samt biljetter för att släppa iväg laget. Biljetter var ju lite svårt då vi hade ett eget plan. Efter mycket dividerande samt betalning av mutor så gjorde laget egna biljetter på ett papper och slutligen, efter evigheter, så släpptes de ut till planet. Då hade någon hög chef bestämt sig för att stänga flygplatsen så all belysning släcktes. Piloterna beslöt ändå för att försöka lyfta. Med hjälp av den nödbelysning som alltid finns på startbanor, så kom laget iväg till slut. Efter mellanlandning i Minsk i Vitryssland för tankning, och mer mutor, så anlände Kings till Arlanda kl 7 på morgonen dagen efter matchen.

Returen i Södertälje en vecka senare vanns även den av Shaktar som kom till Sverige i eget jetplan och med sina ”sponsorer” som gäster. Den här gången förlorade Kings med 80–86 och det internationella deltagandet var slut för den säsongen.

Förhoppningen om en gynnsammare resa samt ett nytt försök internationellt gjordes säsongen efter Ukraina äventyret. Spänningen var stor när lottningen ägde rum på FIBA:s kontor. Det visade sig dock att Kings även denna gång dragit ett ukrainskt lag i form av Ferro Zaporshye lokaliserat 23 mil från Donetsk…. Det var inte så att det jublades i SBBK borgen vid Täljehallen!

Den andra resan österut på kort tid blev dock helt annorlunda. Spelare och coacher fick sällskap av styrelsemedlemmar som tog hand om det praktiska samtidigt som standarden i Ukraina under det år som gått utvecklats mycket. Det var ändå besvärligt att göra resan och det blev inte bättre när trycket i planet sjönk samtidigt som laget flög in på ukrainskt luftrum. Piloterna tvingades flyga den sista biten till Kiev på väldigt låg höjd samtidigt som den assisterande coachen Kent Leini drabbades av yrsel och andningssvårigheter.

I Kiev var det samma procedur som året innan men denna gång var laget beredda. SBBK:s dåvarande ordförande Per-Olof Fahlander klev omkring i ankomsthallen som den värsta potentat och mutade allt och alla så att passagen i huvudstaden blev enkel. Vid landningen i Zaporshye konstaterades även att både landningsbana samt ankomsthall höll normal standard.

Buss, mat och hotell var även de helt OK och kontrasten mot skräckresan året innan var stor. Styrelsemedlemmarna kunde även, under lagets vila, ägna sig åt både sightseeing, shopping och barbesök. Utvecklingen på ett år i Ukraina hade skett med stor fart samtidigt som Kings nu hade en viss erfarenhet av vad som eventuellt kunde väntas. Det var nästan pinsamt mot våra värdar då förberedelserna byggde på samma bemötanden som i Donetsk.

Laget visste även vad som väntade i matchen och den mentala förberedelsen var så mycket bättre just för att den här resan gjorts säsongen innan. Kings lyckades med konststycket att vinna på bortaplan med 72-71 efter att amerikanske Joey Johnson blivit riktigt het och presterat närmare 30 poäng. Hemresan gick även den bra, efter sedvanliga mutor från ordförande, och glädjen var stor när Kings även lyckades vinna hemmareturen med 101–87 och avancera till gruppspelet i Korac Cup