Basketboomen på 70-talet

2018-04-04

1970-talet, 1970-talet, 1973-74, Herrar, SBBK Senior , , , , , , , ,

Enligt egen utsago så tröttnade Solna IF på att hela tiden vara 2:a efter Alviks BK. Dessutom retades man av det faktum att Alvik gång efter annan värvade deras bäste spelare.

Solnas reaktion ovan var nog den utlösande faktorn för att den första professionell amerikansk spelaren kom till Sverige. Med Ed Klimkovskis ankomst till basketallsvenskan startade egentligen ”basketboomen”.

Kristofer Hahne

Men först några avgörande fakta;

  • Det fanns ganska bra utländska spelare i Sverige på 60- och början av 70-talet. Dessa var dock i landet av helt andra orsaker än att spela basket. De spelade oftast i lägre serier då man inte fick spela om SM om man inte var svensk medborgare. Dock ändrades den regeln vid SBBF:s årsmöte 1973.
  • Kristofer Hahne, Solna IF:s starke man, hade en syster boende i USA och hennes make hade väldigt bra kunskap och kontakter inom basketsporten i USA.

 

Solna IF:s ledning såg nu möjligheter i att värva över en amerikansk spelare för sitt representationslag för att kunna konkurrera om SM-guldet. Kristofer fick uppgiften. Kristofer hade kontakt med Jim McGregor. Han var en amerikan som bl.a. hade amerikanska uppvisningslag som reste runt i Europa och spelade. Verksamheten gick till stor del ut på att spelarna skulle kunna visa upp sig för att erhålla professionella spelarkontrakt. Kristofer hade Kenny Grant och Fran O´Hanlon ”på gaffeln men de kunde inte av någon anledning hoppa på erbjudandet. Det dröjde sedan några år, som de flesta vet, innan dessa herrar dök upp i Sverige och då i dåvarande Hageby.

Kristofer tog nu hjälp av sin svåger och resultatet blev att Ed Klimkovski kom till Solna IF och blev den första professionella amerikaimporten i basketallsvenskan.

Alvik kontrade året efter med Glenn Berry som blev den verkligt stora basketmediestjärnan med sin stora skicklighet kombinerad med sin mjuka och eleganta spelstil.

Glenn Berry i Alvik

Alvik nöjde sig inte bara med att engagera en amerikansk spelare. Genom Egon Håkansson, som var en idéspruta av storformat, startade man upp massor av saker som var nya i svensk idrott och de flesta av de andra allsvenska herrbasketklubbarna hängde på.

Egon Håkansson

Kort kan man väl säga att Solna tände gnistan medan Alvik såg till att det sprutade eld om svensk basket. Mediaintresset blev snabbt enormt och så fort det kom en ny amerikansk basketspelare till Arlanda så var till och med riksmedia där och plåtade och intervjuade.

I punktform kan man väl säga att nedanstående hände i de flesta av de herrallsvenska klubbarna;

  • Amerikanska spelare – oftast två då det var det maximalt tillåtna antalet
  • Amerikanska coacher – i många klubbar
  • Tuffa leasingbilar med klubbmärken och reklam på
  • Cheerleaders på matcherna
  • Tuff musik på matcherna med ofta DJ´s som skötte det hela
  • Bäst av 5 matcher i slutspelet – en helt ny företeelse i svensk idrott

Alviks Hondor

SBBK-bilar Polo

Scaniarinken – Cheerleaders

Under de första åren så blev klassturneringen Mini Basket Cup, för årskurs 5 och 6, en jätteturnering med slutspel på Johanneshov med Kungen som prisutdelare. Det spädde förstås på den enorma utvecklingen för basketsporten – dock en speciell temapresentation av denna del!

SBBK hängde på när de gäller den tuffa marknadsföringen och snart blev Blombackahallen för trång och basketen gjorde sitt intåg i Scaniarinken – dock även här finns en speciell temapresentation!

Egon Håkansson ju var den som, när det gällde ”basketboomen”, drog igång mycket av det som hände runt matcher och vid sidan av basketspelet. I nedanstående artikel kan man dock se att när det gäller den basketmässiga konkurrensen så blev det ändå väldigt mycket att se på sina egna chanser att kunna vinna.

För i den utvecklingsfas basketen då var så var väl en av de mest självklara delarna i utvecklingen att gå till större hallar för att kunna ta mer publik.

Med en fantastisk timing, som förstås var en slump, så hade SBBK genom ett väldigt bra grundarbete en ny generation av spelare på gång. Ingen annan klubb var riktigt i närheten av den potential av unga spelare och som redan då kändes som en ”GULDRESERV”.  Även drivet och visionerna i SBBK fick en fantastisk plattform och skjuts i och med ”basketboomen”

Även för dessa delar får vi hänvisa till ytterligare speciella artiklar på SBBK:s historiska hemsida.