Calvin Chapman blev Roscoe Wilson

2018-04-04

1970-talet, 1970-talet, 1974-75, Herrar, SBBK Senior , , ,

Innan 1974 hade SBBK, och dessförinnan KFUM Södertälje, haft några utländska spelare i sitt herrlag. Det var alldeles i början av tiden då msn gick in i ordinarie seriespel en duktig israel och tre-fyra klart bra jugoslaver som kom till Södertälje som arbetsinvandrare. Förutom dessa så kom ett antal utbytesstudenter från USA som alla gick på Stensunds folkhögskola utanför Trosa

Basketboomen var i sin linda och några klubbar hade redan börjat att plocka hit amerikaner som var professionella basketspelare.

Inför säsongen 1974-75 så bestämde sig SBBK att även de satsa på att ta hit en amerikan. SBBK:s dåvarande herrlagscoach, Tommy Sundin, åkte till New York för att rekrytera SBBK:s första professionella amerikan.

En av de utbytesstudenter som tidigare gått på Stensunds folkhögskola heter Donald Swarth. SBBK kontaktade honom för att få hjälp med att försöka hitta sin första professionella amerikan.

Tommy Sundin

Don kände ju till var det fanns spelare att titta på. Han mötte upp och guidade Tommy som fick se massor av spelare. Till sist fastnade han för en 198 cm lång väldigt atletisk spelare vid namn Calvin Chapman.

Tommy åkte hem till Södertälje igen och Chapman skulle komma senare enligt avtalet.

Trots att kontrakt var påskrivet och allt var klart så blev det stor oro i SBBK när man inte kunde komma i kontakt med Chapman – vid denna tid så fanns ju i princip bara stationära telefoner att kommunicera genom – när det var dags att boka resan hit. Efter mycket om och men så fick man klart för sig att Chapman stuckit till Belgien för ett mer lukrativt kontrakt.

Kris förstås men SBBK hade ju fortfarande bra kontakt med Don Swarth. Han ställde återigen upp för att hjälpa sin gamla klubb. Don gav sig iväg till ett ställe i Harlem där det spelades massor av matcher och där många av spelarna drömde om att få en chans att spela som proffs. Don hittade snabbt en kille som hette Roscoe Wilson och sedan hände allt väldigt snabbt och Roscoe, med fru, var inom kort i Sverige och sin nya klubb SBBK.

Roscoe Wilson

Resten är en annan story då Roscoe blev stor publikfavorit i Södertälje och stannade i Sverige hos olika klubbar under många år.

Roscoe anlände till Arlanda den 23 augusti 1974 med flyg från NewYork