Första matchen i Scaniarinken

2018-02-28

1970-talet, 1974-75, Herrar, Historiska händelser, SBBK Senior , , , , , , ,

Den första matchen som SBBK spelade i Scaniarinken var den 7 december 1974 mot ärkerivalen Alvik.

Kaj Sandell, kommunikationsdirektör Scania Vabis, var väldigt idrottintresserad och oftast ur idrottsfilosofiskt perspektiv. Under SBBK:s första period som förening så hade han under vissa perioder möten med SBBK nästan en gång per månad.

Det var vid ett av dessa möten då man berörde att Blombackahallen varit utsåld vid flera tillfällen som Kaj vid sittande möte ringde Stig Böös, hallchef för Scaniarinken, och bokade arenan.

Den givna matchen för ändamålet var förstås hemmamatchen mot svenska mästarna Alvik som låg bokad lördagen den 7 december 1974.

SBBK:s representanter, som vid detta möte var Benny Johansson och Tommy Sundin, var först skeptiska och undrade hur skulle bl.a. allt praktiskt lösas – golv, korgar, m.m., m.m. och de dagar som Kaj bokat låg bara två veckor fram i tiden – alltså en gigantisk uppgift där man där vid mötet inte hade en aning om hur manskulle få ihop arrangemanget och då hade man inte ens hunnit tänka något på marknadsföring – det fanns säkert minst 7.000 stolar i arenan mot 500-600 i Blombackahallen inklusive lösa stolar på kortsidorna!!

Man löste den svåra golvfrågan med spel på Scanias golv för företagets luciafirande som var helt avpassat till rinkens form och dessutom var isolerat. När detta skrivs så kanske inte golvet skulle ha godkänts men det var ett lackat plyfagolv även om vissa mindre höjdskillnader mellan de olika delarna men trots isoleringen så blev det ju ganska kallt för de som skulle vara på golvet.

Kaj startade alltså en gigantisk uppgift för SBBK som man var tvungen att ro i land och det första som hände var ett stormöte med ideella och det faktum att både Benny Johansson och Tommy Sundin, som var vikarierande lärare, fick ta tjänstledigt de två kommande veckorna för att ha en chans att hinna med.

Benny Johansson

Tommy Sundin

För att SBBK inte skulle få några problem med motståndarna Alvik så tog man ned representanter för dem och tittade på Scaniarinken, visade golv, m.m.. Från Alvik var det coachen Mike Perry och storstjärnan Glenn Berry som kom ned till Södertälje och Scaniarinken. De hade inga invändningar och gav klartecken för den första basketmatchen i en ishall någonsin i Sverige.

Marknadsföringsapparaten med kort framförhållning blev enorm – ideella stod utanför portarna på de stora företagen i stan och delade ut flygblad, medlemmar delade ut flygblad till alla hushåll i Södertälje, Sandwichgubbar gick på gågatan. SBBK fick låna plats för biljettförsäljning på Kringlan m.m.

Scania och även Astra gick in och köpte företagsbiljetter som man gav sina anställda. Arrangemanget blev en jättesuccé – 5.700 åskådare kom till matchen

När det gäller arrangemanget så dök det förstås upp några överraskningar som var svåra att förutse – vid presentationen så släckte man ner utan att ha koll på att halogenlamporna i taket tog 20-25 minuter att tända då de ökade i lyskraft pö om pö. En annan överraskning var att det började regna flugor ned på golvet – flugorna hade gått i vintervila i Scaniarinkens tak och nu när lokalen värmdes upp på ett annat sätt så började de vakna upp ur sin dvala och ramlade omtöcknade ned på golvet vilket gav golvtorkarna ytterligare en uppgift.

I början av 70-talet så hängde dräkter och uppvärmningsoveraller av ekonomiska skäl med ofta 3-4 säsonger och var inte alltid kompletta och nu, i kylan, behövdes det overaller mer än någonsin och för att ha overaller och att vara uniformt klädda så fick SBBK låna overaller av Scania

Det var ju en stor stund för SBBK och basketen i Södertälje och Tommy Sundin, som var en modemedveten person, coachade i vit kostym!

Coach Tommy Sundin i vit kostym dagen till ära.

SBBK var nog tyngda av stundens allvar och hade svårt att hänga med i början men kom starkt tillbaka och förlusten blev bara 66-70.

Greg Peterson i SBBK blev utsedd till matchens lirare.

Med succén som denna match utgjorde så ville SBBK förstås lägga ytterligare matcher i Scaniarinken och då som nästa match mot Solna som, jämsides med Alvik, var den andra stora maktfaktorn i svensk herrbasket men då blev det tvärnit när det gällde att boka Scaniarinken men den ”karusellen” redovisas under annat tema!