Grundandet av SBBK

2018-04-04

1960-talet, 1968-69, Herrar, Historiska händelser, SBBK Senior , , , , , , ,

Under sommaren 1968 ställdes de 27 basketspelarna i Södertälje för ett tufft faktum – KFUM Södertäljes huvudstyrelse beslutade att man omgående skulle lägga ned sin idrottssektion.

Idrotterna inom KFUM Södertälje var basket och ishockey och där spelarna först och främst hade sökt sig till en färdig organisation där man kunde få utöva den sport man tyckte om.

Det blev både för basketen och ishockeyn en kollision med KFUM:s kristna värdegrund då i princip alla spelarna utövade sin sport men i övrigt var som ungdomar är mest med fester m.m..

Ovanstående uppdagades efter som för KFUM Södertäljes huvudstyrelse och blev förstås en nagel i ögat för huvudstyrelsen och sannolikt det avgörande skälet för att man lade ned idrottssektionen även om den officiella förklaringen var att verksamheterna var för dyra.

Basketsektionen hade säsongen 1967-68 en ekonomisk omslutning på 11.157:90 och underskottet för verksamhetsåret slutade på 2.889:-.

Idrotterna – basket och ishockey – ställdes inför sommaren 1968 inför fullbordat faktum. KFUM Södertälje hade beslutat att lägga ned Idrottssektionen.

 

Den 17 juli 1968 beslutade KFUM:s styrelse formellt att idrottssektionen skulle läggas ned men redan samma kväll träffades några av basketledarna och bildade Södertälje Basketbollklubb med en interimsstyrelse.

 

RF:s brev om nedläggning av KFUM Södertäljes Idrottssektion

 

Interimsstyrelsen för basketklubben skickade ut en förfrågan – se separat brevet som gick ut – till alla basketspelarna i Södertälje och alla ställde sig positiva och 27 kom till årsmötet den 6 augusti 1968 – de som inte kom låg i lumpen långt bort.

 

Bennys brev till spelarna i KFUM.

 

Benny Johansson #17

Den första styrelsen hade följande sammansättning;

Benny Johansson, Kerstin Lundh(numer Johansson), Ingemar Fäldt, Gunnar Lindén, Håkan Wettersten, May Ohlsson och Peter Sund.

 

Första protokollet

 

Här började alltså den fantastiska resan som nu pågått i ca 50 år – egentligen 55 år inkluderande KFUM-tiden

 

KFUM efterskänkte 11 gröna och 9 vita herrdräkter, 11 rödsvarta damdräkter, 7 basketbollar, en bollpump, 5 foulskyltar och en flodhäst i tyg som var herrlagets mascot.

Med dessa inventarier gick man mot en första säsong med viss oro men massor av spänning och man gik i land med att driva sin egen förening – SBBK – och herrarna placeradesig som 7:a i div. 2 och damerna tog åter igen en 2:a plats i div. 2 och det ekonomiska utfallet blev ett överskott på 198:01 och ”klubben” hade rullat igång sin framgångssrika resa …..