Per ”Payton” Lindsten

Per ”Payton” Lindsten

2018-06-12

1960-talet, 1960-talet , , ,

Vi som var med om basketstarten i Södertälje kände alla mycket väl till ”Payton”, som kom att lämna gedigna avtryck i basketsporten.

Hans fantastiska drivkraft och roliga idéer kom att bli kännetecknande för den framfusiga basketklubben i Södertälje. Mr Basket själv – Benny Johansson – kommer ofta tillbaka till hur starkt ”Payton” påverkade honom och den klubbutveckling som följde.

Historierna om vår 193 cm långa center ”Payton” är många, och det berodde på att det alltid hände något spännande runt vår stora center. Här följer ett axplock…

FÖRSTA POÄNGEN I KLUBBENS – KFUM Södertäljes – HISTORIA
Payton gjorde de första poängen i klubbens historia, i en vänskapsmatch mot okänt lag – möjligen ett damlag enligt Benny Johansson.

”TOP SCORER” I MATCH MOT KFUM GÖTEBORG
Lagets första turnering var ett Riksmästerskap i Stockholm för KFUM-lag. I första matchen mötte vi allsvenska KFUM Göteborg. Matchens ”top scorer” i Södertälje – Per ”Payton Lindsten med tre poäng! Vi förlorade matchen med 45-11…

ETV
”Payton” hade ingen sångröst och han sjöng definitivt hellre än bra. Det hindrade honom inte att starta klubben ETV, Everts Taubes Vänner, som regelbundet träffades för att sjunga och festa tillsammans.

KVALMATCH MOT HÖGSBO
I en avgörande kvalmatch för avancemang i basketseriesystemet, rann sinnet över på spelare i KFUM Södertälje och Högsbo i allmänhet, och lagens centerspelare i synnerhet. Slagsmål utbröt och incidenten rapporterades till förbundet.
Gissar att disciplinnämnden fick sig ett gott skratt, när ”Paytons” svar på domaranklagelserna lästes upp…(läs bilagda svarsskrift)

AVKYLD DOMARE
Ett tag var ”Payton” troligen Sveriges mest avstängde spelare. En av de längre avstängningarna härrörde från en situation, där han hällde vatten på domaren, med orden: ”du behöver coola ner dig”.

BRIDGESPELARE
Payton var under hela sin livstid en entusiastisk och skicklig bridgespelare. Han lyckades f å flera av oss basketspelare intresserade av spelet. Vi som var så smarta basketspelare skulle också ägna oss åt smarta kortspel.

TÅGRESAN TILL KIRUNA
Själv var jag en stor fjällentusiast på den här tiden, och Payton vill förstås hänga med på en tur. Det blev Lapplandsjällen och 22 timmars restid med tåg till Kiruna. Mycket av restiden tillbringades förstås i restaurangvagnen. Vagnen var fullsatt under hela resan – där var det nämligen allsång med Payton som allsångsledare.

TROGEN SBBK:ARE
Payton lämnade Södertälje redan under KFUM-tiden för studier i Lund.

Tidigt i livet flyttade Payton från Lund till England. Under alla de åren, var han ändå en regelbunden gäst i klubben – inte minst vid klubbjubiléerna. När Payton var med, blev det alltid feststämning!

Förra året avled Payton efter en kort tids sjukdom, och han fick inte uppleva klubbens 50-årsjubileum, men vi är fortfarande många, som kommer att se till att hans minne lever vidare.

 

/Jan-Lennart Andersson
177,5 cm guard i Södertäljes första basketlag