Rekord i enskild biljettförsäljning

2018-04-04

1990-talet, 1990-talet, 1996-97, Herrar, SBBK Senior , , ,

Säsongen 1996 hade Södertälje Kings kvalificerat sig till gruppspelet i dåvarande Korac Cup, den turneringen som idag heter FIBA Europe Cup. Efter en överraskande seger mot ett ukrainskt lag i kvalet så lottades Kings mot storlagen turkiska Galatasaray och grekiska PAOK från Thessaloniki. Tredje lag i gruppen var portugisiska Ovarense.

Motståndet var högkvalitativt och grekiska PAOK innehöll hela fyra spelare med NBA meriter i form av Scott Skiles, Anthony Bonner, Peja Stojakovic samt Efthimios Rentzias. Att sedan det grekiska laget hade en stor supporterskara här i Sverige var kanske något som klubben inte riktigt hade räknat med även om de förstod att många ville se de här matcherna.

Kings coach 1996 var Jonte Karlsson och han satt och arbetade ensam på kansliet en dag då alla andra var på lunch. Annonseringen om biljettförsäljning hade gått ut på morgonen. In på kansliet kliver en medelålders man med lätt brytning på grekiska och frågar om det finns biljetter att köpa till matchen mot PAOK. Jonte förklarar att det inte är han som coach som säljer men tänker samtidigt att det knappast kan vara så svårt att sälja några biljetter.

De går tillsammans ut till receptionen där mannen säger att han vill ha runt 1 000 biljetter och kan betala kontant då han hade pengar i en väska med sig! Att se ut som ett frågetecken fick då en annan innebörd för Kings coach som tvingades be mannen återkomma med både beställning och pengar men med löfte om att hallen inte skulle vara slutsåld.

Det blev också fullsatt när matchen gick av stapeln och hallen var utsåld flera dagar innan den började. Den ena läktaren var helt knökfull med grekiska fans som hade både flaggor, tutor och trumpeter med sig. Det har nog aldrig därefter varit samma stämning i Täljehallen.
Kings gjorde en toppmatch och hängde med ända till slutet efter att Mats Appell varit vass i sitt skytte. Men det grekiska storlaget drog givetvis det längsta strået och vann med 88–79 vilket innebar att golvet intogs av sjungande och firandes grekiska supportrar. PAOK gick sedan vidare till finalen där de förlorade mot Benetton Treviso från Italien.