Så startade den organiserade baskten i Södertälje

2018-04-04

1960-talet, 1962-63, 1963-64, Historiska händelser , , , , ,

Det relativt myckna basketspelandet i skolorna ledde till att många spelare fick mersmak. Några basketintresserade hade 1962 börjat sina studier på dåvarande läroverket. Två av dessa kom att bli avgörande för att skolidrotten basketboll gick till nästa nivå – organiserat spel i förening.

En övervägande del av basketklubbarna i landet var på den tiden ”KFUM-klubbar”. Därför blev det naturligt att de vände sig till KFUM Södertälje, en förening med främst scoutverksamhet på programmet, men även med ett ishockeylag och motionsgymnastik. KFUM Södertälje hade ju visat intresse för basket i och med den turnering som man arrangerade 1961.

Sagt och gjort – Benny Johansson  och Per Lindstén, vilka träffats på läroverket och med samma intresse, vände sig till KFUM-styrelsen och undrade om de kunde tänka sig att inrymma en basketsektion i föreningen.

Benny Johansson

KFUM Södertäljes styrelse anammade med stor entusiasm basketens intåg i föreningen i en egen sektion – alltså de som ville spela fick själva ta en hel del ansvar för verksamheten.

Detta var på hösten 1962 och säsongen för den organiserade basketen under Svenska Basketbollförbundet var redan igång. Därför blev KFUM:s Riksmästerskap, som gick av stapeln på våren 1963, premiären för KFUM Södertäljes basketlag.  Riksmästerskapet ägde rum i ”KFUM-skrapan” i Alvik . Där tog alltså Södertäljebasketen sina första stapplande steg in i en svensk organiserad basketverksamhet.

Lagbild på första laget

Laget spelade två matcher och förlorade som väntat. I första matchen fick man stryk av KFUM Göteborg med 46-11. Man mäktade alltså bara med 11 poäng. Som kuriosa kan man konstatera att laget hade 5 poänggörare med Per Lindstén som ”topscorer” på 3 poäng!

Protokoll från matchen mot Göteborg

Dagen efter spelade man i tröstturneringen och mötte då div. 2-laget KFUM Sunne . Visserligen förlorade man även denna match, men man fördubblade sin poängproduktion till 22 poäng. Matchen  slutade 22-31.

Protokoll från matchen mot Sunne

Från hösten 1963 gick laget sedan in i det nationella seriesystemet. Märkbart var att laget genom goda försäsongsresultat och vissa avhopp fick gå direkt in i division 2, som då var den näst högsta nivån i seriesystemet. Där och då började den verkligt allvarliga starten för basketen med åtaganden mot kommun, förbund och förstås även mot KFUM Södertäljes huvudstyrelse. Men den resan presenteras i en egen artikel.