SBBK-sången ”Sköna Gröna”

2018-04-04

1970-talet, 1970-talet, 1977-78 , , , , ,

Under den gyllene eran vid säsongerna 1977–78 var det ingen hejd på innovationerna i SBBK. Det fanns sedan tidigare några fotboll och ishockeylag som hade speciella kampsånger inspelade. Företrädesvis var det musik som var gammalmodig men nu när SBBK fick samma idé så skulle det givetvis vara något annat och modernare.

Som textskrivare anlitades Mikael Lindahl, son till TV ikonen Sven Lindahl, som var boendes i Södertälje. Som artist valdes Lena Marie Gårdenäs, en mycket populär pop tjej på den tiden. Hon turnerade bland annat med ABBA på deras Europa och Australien turnéer 1977. Dessutom var hon skådespelare i Lasse Åbergs mycket populära film ”Repmånad” som kom 1979.  På skivan deltar även gitarr ikonen Janne Schaffer samt gräddan av Sveriges dåvarande studiomusiker.

Skivan spelades in som singel och på B-sidan finns en engelsk variant döpt till det fyndiga namnet ”Up the greenies”….. Skivan spelades in i studio i Stockholm men fotograferingen skedde i Södertälje där damlagets Inger Nordin och herrlagets Jonte Karlsson skulle vara modeller. En annorlunda kombination då längdskillnaden var monumental mellan spelarna. De kommenderades även att vara uppklädda i typiska disco kläder som denna gång innebar utsvängda jeans av märket Silver Dollar samt vidhängande jeansväst och vit skjorta.

Fotograferingen skedde på stadens då hetaste uteställe Club Tavaritj på Bangatan och pågick en hel dag. Fotograf var Rolf Forsander med vänner. Roffe var en allkonstnär som även viss tid arbetade för SBBK med marknadsföring. Den första gången låten spelades publikt var i samband med en av herrmatcherna i Scaniarinken. Det anmärkningsvärda var att hela bandet som spelat in var på plats och spelade den live. Då startade också försäljningen av skivan.

Den blev aldrig någon hit som nådde några listor och den blev inte heller någon försäljningsframgång. Men enligt Benny Johannson (dåvarande klubbdirektör) så var det världens bästa låt och den spelades i parti och minut av honom när chansen gavs.

SBBK-sången Skivomslag