Seriefinal och kvalspel för herrlaget 1973-74

2018-04-04

1970-talet, 1973-74, Herrar, Historiska händelser, SBBK Senior , , , , , , , ,

Efter det att SBBK HS ramlade ur allsvenskan på våren 1973 så tillsattes Tommy Sundin som coach. Laget, coach och spelare, bestämde att man skulle göra en ordentlig satsning för att snabbt komma tillbaka till basketens finrum. Det fanns anledning att tro att det inte fanns något annat basketlag i landet som både avseende försäsongsträning och träning under säsongen låg på en högre nivå.

Man var även på matchturné både i Holland och Finland innan seriespelet.

Seriespelet startade med många storsegrar men det fanns en rejäl utmanare i Kumla Real. De vann kanske inte lika stort som SBBK men inte desto mindre så slog man alla lag i serien förutom att man på hemmaplan förlorade mot SBBK. SBBK gjorde en riktig djupdykning borta mot Karlstad och förlorade sin första seriematch.

Serietoppen – Div. 2 Mellersta inför sista omgången

SBBK            17   16   1   1524-1028    32

Kumla Real     17  16   1   1732-1115   32

Detta innebar att SBBK och Kumla Real hade en var sin förlust innan seriefinalen i Blombackahallen den 2 mars, 1974. Det innebar förstås att det blev en direkt avgörande match där segraren vann serien och gick till allsvenskt kval.

För att vara en div. 2 match så var matchen väldigt upphaussad både lokalt och i Basketsverige.

Både innan, under och efter var stämningen hätsk och lagen och dess fans så mycket rivaler som man kan vara. Elaka banderoller mötte Kumlaspelarna när de anträdde Blombackahallen. Laget blev kraftigt utbuat så fort man kom till hallen, som var ”knökfull” långt innan uppkast. De 400 sittplatserna var sedan länge utsålda.

 

 

SBBK vann seriefinalen överlägset med 89-63 och man körde över motståndarna redan i första halvlek och ledde med hela 42-23 i halvtid.

Trots segern så fortsatte hätskheten efter matchen. Det var kanske inte så konstigt då några SBBK-fans skickade in en jättestor torsk i Kumlas omklädningsrum!

Kvalmotståndare blev Udden/Solna, Gammelstad och Pantrarna från Helsingborg.

SBBK började borta mot Udden och matchen blev oerhört poängsnål och dramatisk. Udden ledde med en poäng när det återstod några sekunder men Håkan Hellstrand blev foulad och fick gå till linjen i absolut sista sekunden. Håkan var iskall och satte båda straffarna fram till en SBBK-seger med 55-54.

Nästa match blev en enkel seger mot Gammelstad med 97-69 och avancemanget till allsvenskan var klart. Den sista matchen i kvalet spelades på neutral ort – Motala. SBBK vann även den matchen mot Pantrarna men efter stor dramatik. 59-59 efter full tid blev efter förlängningen en SBBK-seger med 71-70.

 

SBBK HS 1973-74

Till matchen i Motala åkte en fullsatt buss då man bokat upp både festlokal och rum för natten på Motala stadshotell. En segerfest för ett 50-tal SBBK:are som slutade först fram på småtimmarna.

Segerfest på Motala stadshotell

Från den dagen har SBBK:s herrar alltid, när detta skrivs 2018, funnits i högst upp i seriesystemet. Alltså nu 43 raka säsonger!