Stor bolltalang som ”Rushade t.o.r.”

2018-05-27

1970-talet, Damer , , ,

Den föreningsdrivna basketen startades i princip från säsongen 1963-64. Säsongen 1965-66 startade man upp träning för tjejer. Inför säsongen 1966-67 hade tjejerna etablerat sig så väl att det var dags att med det första damlaget gå in i nationellt seriespel. Alltså fanns det från den säsongen ett officiellt damlag inom KFUM Södertälje. På herrsidan hade det ju funnits lag i 3-4 år och man hade även börjat att fundera på att starta ungdomsverksamhet. Dock startades de första ungdomslagen först i och med att SBBK bildades 1968.

Dock hade man ganska bra koll på de baskettalangerna då de flesta ungdomarna med basketintresse fanns i bostadsområdena som ganska nära Blombackahallen – Mariekälla, Västergård, Bårsta gärde och Bårstabergen. Dessa stadsdelar låg som en ring runt Blombackaområdet. Många av eleverna från dessa områden gick i Blombackaskolan.

Kunskapen om de största talangerna spred sig ganska fort inom detta första upptagningsområde och ganska snart så kom det tips om en tjej på Kolonigatan som oftast var med killarna och spelade fotboll m.m.. Hon inte bara deltog utan gjorde sig gällande i spelet och var bättre än många av killarna.

Vid 13 års ålder så blev hon tillfrågad, ”hemma på gatan”, av Claes Forsgårdh och Håkan Wettersten om hon inte ville testa basket.

Det blev Bitte Anderssons start på sin långa basketresa.

Ganska snabbt visade sig att hon var överlägsen även de äldre tjejerna i laget och ingen blev väl förvånad när hon som 17-åring blev värvad till Allsvenskan av topplaget Rush från Stockholm. Det var ju också självklart att hon behövde utmaningar på en högre nivå än den som SBBK vid den tidpunkten kunde erbjuda henne.

Som skrivits i en annan artikel så tröttnade hon efter några år på resandet och kom då tillbaka till SBBK och var grundpelaren i det som skulle bli en ”dynasti” i svensk dambasket under ett decennium. Men det är en annan story som också finns i en annan artikel – ”Damlagsbygget”