”Snabbaste amerikanske basketspelaren”

2018-05-02

1980-talet, 1980-talet, 1981-82, Herrar , , , , ,

I vågorna efter det att Lawrence McCray och SBBK på höstkanten 1981 gått skilda vägar – se separat artikel – så blev det förstås bråttom att få fram en bra ersättare.

Under sökningen av denna ersättare så uppkom den kanske mest underliga situationen i SBBK:s historia och som dessutom så här långt – 37 år – efteråt inte är utredd. Det är alltså fortfarande en fullständig gåta – vad hände? – och sannolikt så är det bara Craig Austin som sitter på svaret!

Vi skall försöka återge vad som hände och någonstans i berättelsen så kommer nog någon att två sina händer och då kommer vi nog inte längre!

Alltså Lawrence McCray lämnade och ersättare var det bråttom att få fram då seriestart väntade runt hörnet.

Brad Dean nr.11

Brad Dean var coach för herrlaget och han var ju som amerikan och ansvarig för laget den som själv måste ta tag i situationen.

Han behövde kontakta någon som han hade stort förtroende för ”på andra sidan”. Helt naturligt vände han sig till Jim O´Keefe. Jim var ju den som tog med Brad till SBBK då han var en ung spelare. Mellan dem fanns förstås både förtroende och en stark känsla.

Jim svarade direkt att han gärna hjälpte att snabbt leta fram en ersättare för Lawrence.

Det blev en spelare vid namn Craig Austin som Jim valde.

Om vi nu hoppar lite i handlingen, för att sedan komma tillbaka, så känns det som rätt ordning.

Det blev väldigt snabba ryck och Craig fick dessutom lite problem då hans passansökan drog ut på tiden.

Målsättningen var att han skulle komma till en försäsongsturnering – Bounty CUP i Göteborg kommande helg. Det var ett väldigt tajt schema och laget, utom Brad, åkte ned till Göteborg. Brad var kvar i Södertälje för att vänta in Craig och de båda skulle ta fredagskvällståget  till Göteborg.

 

Benny Johansson och coach Brad Dean

Craig kom och man hade i tidsprogrammet även lyckats klämma in en träff med Länstidningens sportreporter. Craig visade sig ”ta ordentlig plats”. Han hade höga boots och cowboyhatt. Vid träffen med LT lade han upp båda stövlarna, sköt cowboyhatten bak i nacken och kungjorde med säker stämma att han kommit för att leda SBBK till ”The national Championship”!

Bråttom, bråttom skjuts till tåget och Brad och Craig var på väg mot Göteborg.

På lördagen var det dags för match och debut för Craig i det gröna linnet. På uppvärmningen började både Brad och de andra spelarna att se fundersamma ut – killen såg inte ut att kunna göra ”tvåtakt”. Alla spelarna hade ju varit med så länge att de sett spelare som från uppvärmning till match blir en helt annan spelare så man fick väl vänta se.

Matchen kom igång och efter ett tag så byttes Craig in. DET VISADE SIG ATT KILLEN VAR EN BASKETMÄSSIG KATASTROF. Varken Brad eller de övriga spelarna trodde sina ögon.

Dessutom så sprang han på uppvärmningarna och klappade Brad i baken – de som känner Brad kan nog konstatera att det inte uppskattades i någon högre omfattning. Det var ju fullständigt omöjligt att behålla killen och laget kom hem söndag kväll och beslutet att skicka hem honom togs på måndagsmorgonen på kansliet. Innan dagen hade hunnit till kväll så satt Craig på planet tillbaka till USA.

Jim O´Keefe

Jim O´Keefe skilde sig ganska snart efter det att han varit coach i SBBK och Solna och gifte om sig med en svensk kvinna. Speciellt Kjell och Benny brukar i stort sett varje sommar med respektive träffas och äta en bit – en god relation som har hållits i över 40 år – då Jim bor nästan halva året i Stockholm. Man kanske kan gissa att ”Craig Austin – storyn” kommit upp många gånger under raljerande och mycket skratt och Jim har konsekvent nu i 37 år hävdat nedanstående.

Jim säger att han tog killen till en baskethall och körde en hel del övningar med killen och han såg riktigt bra ut och Jim hävdar bestämt att det måste vara så att en kille kom till hallen för try-out träning men att en annan kille åkte över till Sverige och SBBK.

Frågan är – kommer vi någon gång få fram sanningen och ett slut på berättelsen och spekulationerna?

Sannolikt måste vi i så fall få tag i Craig Austin och få honom att berätta ”the true story”!