Jonte Karlsson

2018-02-28

1970-talet, 1980-talet, Herrar, SBBK Senior, SBBK-Legendarer , ,

Jonte Karlsson, SBBK-Legendar

Joon-Olof ”Jonte” Karlsson är en legendar i svensk basket med näst mest antal landskamper, SBBK:s nästbäste poänggörare genom tiderna och två vunna SM-guld för SBBK. Jonte har dessutom varit coach i Basketligan för både SBBK och andra klubbar. ”Jonte” har även varit förbundskapten för herrlandslaget samt landslagsansvarig på Svenska Basketbollförbundet under en längre period.

 

Jonte Karlssons basketkarriär i siffror

·        # 9 (tröjnummer)

·        512 antal spelade matcher i SBBK

·        9.181 gjorda poäng – 17,9 poäng i snitt

·        2 vunna SM-guld med SBBK

·        13 säsonger i SBBK

·        206 seniorlandskamper

·        Seniorlandslagsdebut 11 april 1975 som 17 åring

 

”Jonte”

Jonte och hans generation kom snabbt fram och slog sig som väldigt unga, redan i 16 årsåldern, in i SBBK:s herrlag och blev med sin talang och bra träningsmöjligheter snabbt etablerad som en av landets bästa spelare redan under tonåren. Jonte var stor, stark och utrustad med ett fantastiskt skytte som tidigt förde honom till toppen i skytteligan för dåvarande Allsvenskan – Jonte hade en exceptionell ”touch”.

”Jonte” Karlsson blev en tidig legendar i svensk basket med näst mest antal landskamper, SBBK:s nästbäste poänggörare genom tiderna och med två vunna SM-guld för SBBK. Jonte har dessutom varit coach i Basketligan för både SBBK och andra lag och även varit förbundskapten för herrlandslaget samt  varit landslagsansvarig på Svenska Basketbollförbundet under en längre period. Basketen under den största delen av hans liv varit även hans yrke i olika tappningar. Man kan lugnt påstå att basketen varit en stor del av Jontes karriär och liv OCH att Jonte är en stor del av svensk basket!