Kungligt besök i Täljehallen

2018-04-04

1980-talet, 1980-talet, 1986-87, Herrar, SBBK Senior , , , , , , , , , , , , , ,

En av ledamöterna i SBBKs styrelse, Fredrik Peyron, hade tidigare haft anställning som ”husfar” i den byggnad på Sigtuna Läroverk där kungen gick under sin gymnasietid. Fredrik hade fortfarande viss kontakt med kungen. När Täljehallen hade invigts och SBBK hade blivit vald till årets förening i svensk idrott föddes idén att försöka bjuda in kungen till Täljehallen.

Planen var att det skulle ske i samband med en match med största möjliga publika exponering, vi ville gärna ha med något eller några av kungabarnen och vi ville ge möjlighet till representanter för Kommunen och våra huvudsponsorer att vara med. Efter en del jobb lyckades Fredrik Peyron få ett datum fastställt med kungen, den 11 januari 1987, då SBBKs herrar skulle spela match i Täljehallen mot Plannja från Luleå. Nu gällde bara att få till allt runt omkring. Och det blev så lyckat som det rimligen kunde ha blivit.

Kungen kom och togs emot i klubbgården av Christian Önfelt, Benny Johansson och Fredrik Peyron, SBBKs ordförande, klubbdirektör resp. styrelseledamot, av Hans Mattsson och Lennart Andersson (?), Södertälje Kommun, och av Kaj Sandell Scania och Peter Sjöstrand Astra. I klubbgården bjöds på kaffe, specialdesignade prinsbakelser och på information om SBBK.

Prins Carl Philip, som hade två kompisar med sig fick snabbt med sig Bitte Andersson upp i Rosenborgshallen och där hördes snart ett idogt studsande.

Besöket var helt igenom lyckat. SBBKs herrar vann en välspelad match som kungen såg från bästa åskådarplats i Täljehallen. Göran Eriksson, 215 cm, vann priset som matchens lirare. Kungen var prisutdelare och fick snudd på nackspärr när han tittade Göran i ögonen.

Efter matchen fick prins Carl Philip och kompisar en stunds fikapaus och kunde klämma i sig en välförtjänt prinsbakelse, allt medan svetten rann efter basketspelandet i Rosenborgshallen.