Coacha i skor eller strumplästen?

2018-04-03

1970-talet, 1970-talet, 1975-76, Herrar ,

I USA bryr de sällan om att ta av sig skorna när de varit ute och kommer inomhus. Speciellt inte om personen ifråga kommer från Kalifornien med sitt torra och varma klimat. I Sverige är det dock kutym att gå i strumplästen när du är inne även om det kan ha förändrat sig en del sedan 70 talet.

För SBBK:s amerikanske coach Jim O`Keefe, från just Kalifornien, så blev det ändå en stor överraskning när hans lag skulle spela i Idrottens Hus i Västerås säsongen 1975–76.
Jim anlände i full coachmundering, vilket innebar kostym och fina skor, till en nyrenoverad idrottsanläggning. Ett nytt fint trägolv hade lagts in, något som inte tillhörde vanligheterna på 70 talet.
I hallen fanns en vaktmästare som såg den nyrenoverade byggnaden som sin egen. SBBK som gäster fick omedelbart informationen att på idrottsgolvet fick vi bara gå med idrottsskor. Alla tog av sig och genade över golvet till vårt omklädningsrum och bytte om.

När taktiksnacket var klart gick alla upp i hallen för den sista uppvärmningen. Jim stoppades i dörröppningen och fick samma information igen. Här har vi bara idrottsskor på oss och har du inga med dig så får du gå i strumplästen!
Topplocket gick givetvis på O`Keefe som vägrade då det hela för honom kändes förödmjukande. Vaktmästaren var ihärdig och vägrade ge sig och det var nära att handgripligheter uppstod. Efter mycket palaver, där en medlare från kommunen kallades in, så fick Jim dispens och matchen kunde genomföras med skor på. Irritationen gjorde dock att hans coachinsats i början av matchen inte kommer gå till historien som det bästa han gjort.

Jim O´Keefe