Cupvinnarcupen 77-78 en framgång med anekdoter

2018-04-04

1970-talet, 1970-talet, 1977-78, Herrar, SBBK Senior, Tidningen Basket , , , , , , , , , , ,

Efter vinst i Svenska Cupen på våren 1977 så kvalificerade sig SBBK till spel i Europa, i den då mycket anrika Cupvinnarcupen. Utan någon som helst erfarenhet eller förståelse för hur den internationella världen fungerade så gav sig det lag, som senare under säsongen skulle bli SBBK:s första SM vinnare på herrsidan, ut på ett äventyr med storlagen på kontinenten.

Turneringen inleddes med en första kvalrunda där belgiska Eveil Monceau stod för motståndet. Ett inte oävet lag som besegrades i den första omgången i Södertälje med 100–84. Bortamatchen blev dock något helt annat, vilket ofta var fallet på den tiden. Publiken var något mer heta än vad SBBK var vana vid hemma i gamla Blombackahallen och Scaniarinken. Domarnas benägenhet att gynna hemmalagen skall inte heller förringas. Plus 16 poäng från hemmasegern försvann i ett nafs i början av den andra halvleken.

Under den här perioden av matchen var det många som vek ned sig men Glenn Berry tog då i en time out ordet och sade: ”Just give me the fucking ball”. Ord och inga visor men det fanns täckning för orden. Glenn gjorde egenhändigt 29 poäng och såg till att SBBK kom undan matchen med minus sex, 88-94. Det slutliga och sammantagna resultatet innebar att SBBK var vidare till den andra kvalrundan.

Där väntade det polska storlaget Wisla Krakow med storstjärnor som pointguarden Andrzej Seweryn. Första matchen gick i Södertälje och Wisla vann med 92–88. Ingen förväntade sig något annat än att det polska laget skulle gå vidare då Scaniarinken byttes ut mot Hala Wisly i Krakow. På plats i den fullsatta hallen fanns alla dignitärer av rang i kommun samt polsk basket och klubben hade förberett för en stor fest efter matchen. Dock fick alla vackert gå hem då SBBK vann med 80–69 efter att Jonte Karlsson blivit tok het och gjort 33 poäng. Vinsten var en av de större överraskningarna i den europeiska basketen den säsongen.

SBBK var nu kvalificerat till en av kvartsfinalgrupperna där storlag som Sinudyne Bologna, Italien, FC Barcelona, Spanien och Steau Bukarest, Rumänien väntade. Helt plötsligt tillhörde tio Södertälje grabbar samt två amerikaner (Berry och McCray) topplagen i Europa!

Gruppspelet inleddes även det med vinst då Steau Bukarest besegrades i Scaniarinken ,där för övrigt alla matcher spelades, med 83-82. I nästa omgång väntade Sinudyne Bologna i klassiska arenan PalaDozza. Ett svenskt nybörjarlag i Europa mot ett storlag innehållande ikoner som Marco Bonamico och Renato Villalta skulle ju bara kunna sluta på ett sätt.
Det visade sig bli en oerhört jämn tillställning där italienarna, efter underläge i halvtid 43-49, till slut vann med 92-90.

Domarinsatsen var under all kritik och det var uppenbart att de båda domarna var ”köpta”. Något som tyvärr förekom då och då på den tiden. SBBK spelade bländande och ledde de första 27 minuterna av matchen då domarna bestämde sig för att det fick vara nog. I den andra halvlekens sista del foulades SBBK: s starters ut i parti och minut. Peter Nyström, Lawrence McCray samt Glenn Berry fick alla lämna planen. Problemet, för domarna, var att deras ersättare kom in och gjorda enorma prestationer. Jens Karlsson, sparsamt matchad, satte bland annat två vänsterhookar över storstjärnan Villalta. Situationen blev då än mer pinsam eftersom SBBK helt plötsligt fick mängder av avblåsningar i form av steg fel, tramp på linjen samt dubbeldribbling.

Notabelt var att det i domarnas omklädningsrum innan matchen delats ut en TV (Sinudyne var ett bolag som ägnade sig åt TV försäljning) till den franske domaren som var den som glatt blåste mot SBBK i hela den andra halvleken. SBBK verkligen lära sig hur det kunde gå till i den internationella världen och överledare Benny Johansson var chockad och rasande. Dock var det inte många i den internationella världen som brydde sig om att några svenskar var upprörda. Notabelt är också att den andre domaren, som var israel, vid en landskamp några år senare beklagades sig samtidigt som han bad om ursäkt till Peter Andersson för vad som hände!

Resterande matcher i gruppspelet bestod av en blandad kompott. Inget lag underskattade  SBBK efter matchen i Italien. Det blev en vinst till mot FC Barcelona hemma i Scaniarinken men då hade redan tåget till avancemang gått vilket i sig ändå är ett anmärkningsvärt resultat. Resterande matcher var för det mesta jämna och SBBK hade visat att de även höll på en internationell nivå. Säsongen kröntes ju senare med det första SM tecknet. Deltagandet i Cupvinnarcupen gjorde säkert sitt till i form av tuffhet samt förmåga att spela på hög nivå.

Roliga anekdoter från Cupvinnar Cupen 77/78

Frossa
Vanan att spela internationellt med hängivna fans på läktaren var något nytt. Pressen att prestera var inte heller alla i SBBK vana vid. I matchen mot Eveil Monceau pallade inte en av lagets framträdande spelare, Jonte Karlsson, av det hela. När belgarna höll på att hämta ikapp försprånget så fick han frossa och placerades på bänken med en filt över sig. Glenn Berry såg ensam till att SBBK klarade av uppgiften.
Spioner
I den andra kvalomgången i Polen så hävdade Tom Quinn, legendarisk coach i SBBK, att han under natten hade haft besök på rummet av KGB agenter som smög i hans rum. Anledningen skulle vara att han var amerikan. Förutom att Tom var en fantastiskt duktig coach så led han stundtals av olika konspirationsteorier. I det här fallet var han i alla fall väldigt skärrad.

Frukost
I bortamatchen mot Barcelona kände sig SBBK spelarna som kungar när de checkade in på spelarhotellet. Nivån på rummen och restaurangen var långt utöver det spelarna var vana vid. Förmån med frukost på rummet fanns, vilket alla utnyttjade.
Att sedan få spela i klassiska Palau Blaugrana inför 4 000 åskådare gjorde väl sitt till för att SBBK:arna blev lite väl mycket turister. Förlusten blev svidande då hemmalaget vann med 98–73 och cochen Tom Quinn var inte nådig i sin kritik efter matchen. Efter en lång harang om hur värdelöst spel som bjudits så avslutade han med, den för spelarna klassiska kommentaren, ”Breakfast in bed – my ass”!

Bukarest
Rumänerna ville gärna byta tjänster/få hjälp när de kom till Sverige. De önskade fickpengar till varje spelare och ville göra detsamma för SBBK när de kom till Bukarest. SBBK sade ja och den lilla summa som delades ut var försumbar. Vid ankomst till Rumänien fick SBBK spelarna åtnjuta samma fördel. Det här var under diktatorn Ceaușescu tid och det var extremt fattigt och eländigt i Bukarest. Pengarna spelarna fick gick inte att använda då det absolut inte fanns något att handla. De gavs bort till behövande istället.

Mer tveksamma domarinsatser
I bortamatchen mot Steau Bukarest, som var direkt avgörande, för fortsatt avancemang till semifinalerna hade två domare utsetts. Innan match visade det sig att den ena domaren inte kommit fram till flygplatsen vilket kändes lite udda. Kommissarien, som var från östländerna, beslutade sig då för att hitta en lokal domare på platsen istället för att skjuta upp matchen. På ena kortsidan satt en internationell domare som hämtades för uppdraget. Problemet för SBBK var att han bar en klubbjacka med Steauas klubbmärke. Domaren fullgjorde sitt uppdrag och SBBK förlorade med 84-95.

Från tidningen Basket 1978 nr.2

Från tidningen Basket 1977 nr.3

Från tidningen Basket 1978 nr.5

 


19-10-1977

Södertälje BBK – BC Éveil Monceau       100-84 (50-46)

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Glenn Berry 32, Jonte Karlsson 23, Lawrence McCray 22, Peter Nyström 10, Lars-Fredrik Nyström 4, Göran Carlsson 9.

BC Éveil (coach: Dick Devenzio): Larry Herron 28, John Olive 20,

6-10-1977

BC Éveil Monceau – Södertälje BBK       94-88 (47-49)

BC Éveil (coach: Dick Devenzio): John Olive 31, Larry Herron 28, Jean-Pierre Barbier 6, Étienne Bodson 16, xx Ongenda 6, Éric van Lierde 7.

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Glenn Berry 29, Lawrence McCray 23, Jonte Karlsson 12, Tomas Peensaar 8, Göran Carlsson 6, Peter Nyström 4, Peter Andersson 6, Lars-Fredrik Nyström.

16-11-1977

Södertälje BBK – GTS Wisła Kraków       88-92 (50-43)

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Peter Nyström 4, Glenn Berry 20, Lawrence McCray 27, Jonte Karlsson 12, Tomas Peensaar 16, Göran Carlsson 9.

GTS Wisła (coach: Jerzy Bętkowski): Piotr Langosz 27, Andrzej Seweryn 23, Jacek Dolczewski 21, Marek Ładniak 10, Dariusz Kwiatkowski 6, Adam Gardzina 5.

23-11-1977 – Hala Wisły

GTS Wisła Kraków – Södertälje BBK       69-80 (41-42)

GTS Wisła (coach: Jerzy Bętkowski): Piotr Langosz 24, Andrzej Seweryn 19, Jacek Dolczewski 10, Piotr Wielebnowski 5, Dariusz Kwiatkowski 5, Jacek Międzik 3, Marek Ładniak 2, Adam Gardzina 2.

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Jonte Karlsson 33, Lawrence McCray 15, Glenn Berry 13, Tomas Peensaar 7, Peter Andersson 6, Peter Nyström 4, Göran Carlsson 2.

11-01-1978

Södertälje BBK – CSA Steaua Bucureşti       83-82 (39-39)

Attendance 1725

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Glenn Berry 21, Lawrence McCray 20, Jonte Karlsson 25, Tomas Peensaar 7, Peter Andersson 2, Göran Carlsson 8.

CSA Steaua (coach: Mihai Nedef): Vasile Zdrenghea 28, Costel Cernat 24, Gheorghe Oczelak 14, Gheorghe Câmpeanu 8, Nicolae Pârşu 6, Anton Netolitzchi 2.

18-01-1978

Sinudyne Virtus Bologna – Södertälje BBK       92-90 (43-49)

Fouled out: Berry 33’, Bonamico 34’, McCray 34’, Andersson 35’

Sinudyne Virtus (coach: Dan Peterson): Carlo Caglieris 6, John Roche 6, Marco Bonamico 17, Renato Villalta 24, Massimo Antonelli 12, Gianni Bertolotti 19, Mario Martini 6, Marco Pedrotti 2, Marco Baraldi dnp, Mario Porto dnp. F 26/32.

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Glenn Berry 16, Peter Andersson 8, Peter Nyström 11, Tomas Peensaar 5, Jonte Karlsson 20, Göran Carlsson 10, Lawrence McCray 16; Jens Karlsson 4, Kent Eriksson dnp, Christer Kullberg dnp. Ft 16/19.

25-01-1978 – Palau Blaugrana

FC Barcelona – Södertälje BBK       98-73 (46-37)

Attendance: 4000

Fouled out: Berry 38’

FC Barcelona (coach: Eduardo Kucharski): Miguel López Abril 4, Manolo Flores 17, Pedro Ansa 16, Chicho Sibilio 28, Bob Guyette 18; Víctor Escorial 10, Juan Domingo de la Cruz 5.

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Peter Andersson 4, Peter Nyström 6, Glenn Berry 11, Jonte Karlsson 17, Lawrence McCray 25; Göran Carlsson 6, Tomas Peensaar 2, Jens Karlsson 2.

1-02-1978

CSA Steaua Bucureşti – Södertälje BBK       95-84 (55-32)

CSA Steaua (coach: Mihai Nedef): Costel Cernat 33, Vasile Zdrenghea 10, Nicolae Pârşu 8, Eugen Neagu 18, Gheorghe Oczelak 18, Titus Tarău 4, Catalin Scarlat 2, Virgil Căpuşan 2.

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Glenn Berry 23, Lawrence McCray 20, Jonte Karlsson 20, Peter Andersson 15, Christer Kullberg 4, Peter Nyström 3, Kent Eriksson 2.

8-02-1978

Södertälje BBK – Sinudyne Virtus Bologna       73-83 (36-52)

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Glenn Berry 22, Lawrence McCray 17, Jonte Karlsson 16, Tomas Peensaar 5, Peter Andersson 2, Peter Nyström 11.

Sinudyne Virtus (coach: Dan Peterson): Carlo Caglieris 8, Terry Driscoll 8, Renato Villalta 18, John Roche 10, Marco Bonamico 15, Gianni Bertolotti 22, Massimo Antonelli 10.

15-02-1978 – Scaniarinken

Södertälje BBK – FC Barcelona       90-77 (45-38)

Attendance: 800

Fouled out: López Abril 34’, McCray 39’, Sibilio 38’

Södertälje BBK (coach: Tom Quinn): Peter Andersson 6, Peter Nyström 4, Glenn Berry 25, Jens Karlsson 15, Lawrence McCray 10; Tomas Peensaar 1, Jonte Karlsson 29.

FC Barcelona (coach: Eduardo Kucharski): Miguel López Abril 6, Manolo Flores 16, Pedro Ansa 15, Chicho Sibilio 18, Bob Guyette 10; Víctor Escorial 2, Juan Antonio San Epifanio “Epi” 4, Juan Domingo de la Cruz 4, Miguel Ángel Estrada 2.