Damernas första SM-guld men förbundet var inte med i matchen …

2018-04-04

1970-talet, 1976-77, Damer, Historiska händelser, SBBK Senior , , , , , , , , ,

I mitten av sjuttiotalet så växte basketsporten så det knakade och gick in i den så kallade basketboomen. Det var först och främst herrbasketen med alla amerikanska importer både när det gäller spelare och coacher. En del som följde med var väl en typ av växtverk då man inte hade regelverk inom svensk basket som var anpassat efter den nya situationen. Mycket protester och ständiga konflikter mellan klubbar och basketbollförbundet. Mitt i denna turbulens växte sig även svensk dambaket sig allt starkare och många klubbar hade både herr- och damlag så mycket positivt följde med in på damsidan.

SBBK:s damlag hade varit uppe i allsvenskan redan säsongen 1970-71 men åkt ut direkt men med Bitte tillbaka i laget så gick man upp igen inför säsongen 1975-76. I denna fas så värvades med Bittes goda kontakter i landslaget m.m. de två Västeråspelarna Pia Eriksson och Ann-Mari Frykberg. Laget placerade sig på 7:e plats och både laget och SBBK, som klubb, fick mersmak.

Inför säsongen 1976-77 värvades sedan den verkliga nyckelspelare i svensk basket – Ann-Marie Wikner. Ann-Marie kom från Västerås hade året innan värvats till Högsbo BK i Göteborg men SBBK värvade henne från Högsbo redan efter en säsong – se separat artikel – i en övergång som blev mycket infekterad. SBBK fick i och med Ann-Maries övergång ett kanonlag med ett av de största radarparet i svensk dambasket någonsin – Ann-Marie Wikner och Bitte Andersson.

Ann-Marie Wikner

Bitte Andersson

Säsongen 1976-77 började grundserien med att SBBK:s damer slog förra säsongens båda finallag Alvik och Högsbo med klara siffror.

Laget tog sig igenom grundserien som etta och det blev dags för slutspel. SBBK slog Plannja i två raka semifinaler med ganska överlägsna siffror.

I SM-finalen mötte SBBK Högsbo, som var regerande mästare och i bakgrunden fanns den infekterade stämningen då Ann-Marie Wikner gjorde sin övergång mellan dessa två klubbar i början av säsongen.

SM-finalen spelades i bäst av tre matcher och alltså började SBBK första matchen på hemmaplan.

Laget började finalen strålande men ganska tidigt i första halvlek så fick SBBK-tjejerna något som man kanske kan kalla ”Guldfrossa” – Högsbo gick förbi och ledde med 42-37 i halvtid. Det knackiga spelet fortsatte i andra halvlek och med sju poäng ned hände det som inte fick hända – Ann-Marie Wikner blev utfoulad!  SBBK kunde dock vända matchen mycket tack vare Bitte Anderssons och Inger Nordins högprocentiga skytte. En gastkramning som slutade 68-66!!

LT:s kommentar – ”coach Wettersten satte efter matchen nytt distriktsrekord i grodhopp”.

Match nummer två spelades således i Valhalla sporthall i Göteborg.- den 30 mars, 1977 – och SBBK:s damer skrev klubbhistoria genom att vinna med 77-64. Klubbens första senior-SM-guld var bärgat.

Dock kommer matchen att gå till historien av helt andra skäl – det handlar om den efterföljande prisutdelningen eller egentligen brist på prisutdelning som uppmärksammades stort i TV och riksmedia som en skandal i sig men också hur dåligt damidrott prioriterades contra herridrott.

Vi låter damernas coach vid tillfället, Håkan Wettersten, berätta;

Konsten att misslyckas med en prisutdelning.

”SBBK åkte efter en väldigt knapp seger i den första finalmatchen ner till Göteborg för spela den andra SM finalen i Vallhalla, Göteborg.

Matchen fick den utveckling som vi hoppades på vi var i ledningen i stort sätt hela matchen och vann och vi hade skrivit historia. SBBK:s  fösta senior-SM-seger var i hamn.

I all glädje så kommer kommissarien fram till mig med ett brunt kuvert och säger – ”Håkan kan du ta dessa och dela ut vid något tillfälle!”

I all glädje tog denne kuvertet och lämnade det till Benny Johansson som glatt tog emot detta och sa att det ordnar vi.

Då reser sig en man på läktaren och säger de då politiks bevingade orden – att ”någon jävla ordning måste det vara även inom basket. Här skall det vara prisutdelning.”

Vi fick ställa upp igen och ur Högsbos starke man, Thomas Fredrikssons, hand motta SM tecknen.

Någon pokal körde man inte med på den tiden.

Efter åt visade det sig att SBBF tävlingschef missat att skicka ner medaljerna till Göteborg.

Turligt nog så såg han dem ligga på sitt skrivbord. Snabbt ut till Arlanda förhandling med personalen på nästa flyg tull Göteborg och de var hjälpsamma.

En person i Göteborg mötte upp på Landvetter och ordnade så att medaljerna fanns på plats. Dock utan att ge den då unge domaren som satt som kommissarien i uppdrag att vara prisutdelare.

Efterspelet vart stort och det skrevs många artiklar i många tidningar om SBBF:s sätt att hantera dam-idrotten.

Även SVT tog upp ämnet och det vart en diskussion mellan två politiker händelsen ur ett kvinnligt perspektiv.

Detta är den tecknade bild av en prisutdelning som ni kan hitta i klubbens prisskåp var bakgrund och första bild på detta inslag.

Även detta är kanske värd några rader. En kille som var fotograf jobba med vår tidning Sköna Gröna på den tiden.

Han ringer upp SVT och frågar om man kunde köps den och det fick han.

Tog sedan kopior av den till alla inblandad inblandade och skickade sedan originalet tillbaka till SVT.

Lagbild DS 1976-77 efter blivit svenska mästare