Damlagsbygget

2018-05-14

1970-talet, Damer , , , , , ,

SBBK:s damlag hade en litet annorlunda upplägg än SBBK:s herrlag när det gäller att bli ett svenskt topplag. Herrarna hade ju i princip bara egenproducerade spelare födda under andra delen av 50-talet. Damsidan i SBBK låg lite senare i processen att producera egna produkter men när den stora kadern av spelare senare kom fram så blev SBBK ett riktigt ”power house” i svensk basket.

Dock tillbaka till hur damlaget byggdes upp. Man kan nog säga att laget byggdes upp i flera steg med väldigt avgörande händelser i varje steg.

I annan artikel så har redovisats hur bra Bitte Andersson var i jämförelse med sina kamrater i SBBK:s damlag och hur hon ganska snart nappade på att spela i Allsvenskan. Hon rekryterades av BK Rush och spelade där i två säsonger.

Första steget i damlagsbygget var när Bitte hade tröttnat på att sitta och åka mellan Södertälje och Stockholm. Avgörande var att hon därigenom aldrig fick tid att umgås med sina kompisar. Hon bestämde sig för att inför säsongen 1974-75 flytta hem till SBBK igen. Hon tog dessutom med sig sin jämnåriga kompis från Rush, Ann Fred.

KFUM Västerås, som var ett topplag på den tiden och vann flera SM-guld fick någon form av problem. Detta ledde till att ett antal spelare lämnade klubben. Inför säsongen 1975-76 lämnade Ann-Marie Wikner för Högsbo och till SBBK gick landslagsspelaren Pia Eriksson och Anne-Marie Frykberg.

Ann-Marie Wikner trivdes av olika anledningar inte i Göteborg – se separat artikel om Ann-Maries övergång till SBBK. Västeråstjejerna som kom till Södertälje trivdes mycket bra i SBBK. Ann-Marie, som kände sig väldigt isolerad i Göteborg, trivdes alltså inte alls i Göteborg.

Hon hade förstås en hel del kontakt med sina gamla lagkompisar från Västerås och efter att de plussat för SBBK och Södertälje så bestämde hon sig väldigt abrupt mitt i sommaren att lämna Göteborg för Södertälje. Övergången blev väldigt infekterad – även den storyn finns i separat artikel.

Man kan väl säga att i och med Ann-Maries övergång blev lagbygget komplett.

Alla som har en bra inblick i basket vet att om laget har det bra beställt avseende positionerna 1(pointguard) och 5(center) så är otroligt mycket vunnet i ett lagbygge.

SBBK hade nu de bästa och väldigt dominerande spelarna i landet på dessa två positioner – Bitte Andersson som pointguard och Ann-Marie Wikner som center. Vilken fantastisk kombination!

Med detta bygge skapades starten på en fantastik resa, där SBBK:s damer under i stort ett decennium dominerande svensk dambasket.

För att anknyta till artikelns inledning, kan man utan överdrift konstatera att den satsning som klubben gjort på att utveckla egna unga spelare bar gyllene frukt och en stor grupp av dessa spelare – födda under 1:a delen av 60-talet – blev en del av det lag som i princip var oslagbart från mitten av 70-talet till mitten av 80-talet.