Harlem Globetrotters i Södertälje

2018-04-10

1970-talet, 1970-talet, 1975-76 , ,

Harlem Globetrotters är ju ett av världens mest kända idrottslag. De bedriver ju egentligen underhållning och inte tävlingsidrott. En ”cirkus” som varje år reser jorden runt med sin show. Man söker sig först och främst till de stora världsmetropolerna, de stora scenerna och den stora publiken.

Södertälje är förstås för många av sina invånare en prydnad för landet men en världsmetropol är det nog ingen som betraktar staden som.

Man kan då med viss förvåning konstatera att de faktiskt besökt och uppträtt två gånger i Södertälje!

Första gången var på sommaren 1956 då man av någon outgrundlig anledning lagt in en match i Södertälje. Matchen låg mellan de två i övrigt enda matcherna i Sverige – i Stockholm och Göteborg!

Denna match hade förlagts utomhus i den svenska sommaren. Matchen spelades på en basketplan som riggats på den nya ishockeyrinken vi Södertälje IP, som senare i brist på ishall kallades ”Månskensrinken”!

Det var säkert ett exotiskt tillfälle för publiken från staden då de flesta antagligen inte ens sett en afroamerikan i verkligheten innan dess.

En liten speciell ”SBBK-touch” är väl ändå att en liten kille på 11 år vid detta tillfälle fick sin första kontakt med basketsporten. Det var Benny Johansson som av sin pappa, ”Brand-Johan”, blev bjuden på matchen.

Om arrangemanget har vi ingen rapport men desto mer har vi läst om nästa tillfälle för Globetrotters att besöka Södertälje.

Denna gång handlar det om våren 1976 och spel i Scaniarinken. Scaniarinken hade ju från och med hösten 1975 ett golv då SBBK:s herrar från och med den säsongen spelade i ”rinken”.

Ingen succé enligt lokaltidningen och man refererade om att åskådare gick innan evenemanget var slut. Även knotade man om att de höga biljettpriserna inte alls motsvarades av den underhållning som presterades på basketplanen.

Reportern från LT tyckte inte att det var jättedåligt men konstaterade att han och andra hade förväntat sig mycket mer och inte minst blev tillställningen i 4 x 10 min + kringarrangemang blev väldigt segt.

Man kan förmoda att Södertälje nog har fått sin beskärda del av Globetrottersbesök för en verkligt lång tid.