Pantteritmatchen i Scaniarinken och nattbasket

2018-04-04

1970-talet, 1970-talet, 1975-76, Herrar, SBBK Senior , , , , , , , ,

Efter massor av motstånd, diskussioner och principer i det kommunala etablissemanget så beslutade Fritidsnämnden under våren 1975 till slut att SBBK:s herrlag skulle få spela sina allsvenska matcher i Scaniarinken f.o.m. seriestart.

Man skaffade golvstående korgar, nålfiltsmattor som isolering mot isen och ett golv av plywood. Golvet var gjort i skivor 1 x 2 m som var urspårade runt om. För att montera ihop skivorna så använde man små träbitar som tryckes in i spåren som fanns på båda skivorna som låg mot varandra.

SBBK fick själva ansvara för att bygga upp planen och man rekryterade ett större antal ideella personer som blev en homogen grupp som gick under namnet ”Golvligan”. Något man med stor stolthet tryckte på sina overaller.

Egon Håkansson, i övrigt så framåtsträvande, klagade högljutt på att SBBK skulle få spela i ishall och att man skulle ha en fördel av att vara vana att spela i kylan. Kanske tecken på att SBBK började bli ett verkligt hot? Kan man vänja sig vid kylan om man spelade varannan vecka blev en fundering!

I början av hösten 1975 så skulle SBBK:s herrlag spela en träningsmatch i Scaniarinken för att testa att allt skulle fungera avseende det ny inköpta golvet m.m..Man skulle ju spela i ”rinken” hela den kommande säsongen och eftersom det skulle växlas mellan basket och ishockey och att det måste fungera så bra som möjligt. Man ville förstås minimera bortfallet av istid.

För att få en bra test även spelmässigt inför säsongsstarten så hade SBBK bjudit in det finska topplaget Pantterit

Lördagen som testet skulle göras visade sig bli en typisk höstdag med regn och allmänt dåligt väder.

Det skulle visa sig bli ett test med många nya sidor.

Medan man byggde golvet så blev det fler och fler små svarta prickar på detsamma. Det visade sig vara flugor som vaknat till liv i Scaniarinkens innertak. Nu när det blev varmare än normalt i arenan så vaknade flugorna omtöcknade till liv och föll ned på golvet – oftast på rygg med sprattlande ben. Det gick förstås att hantera då golvtorkarna fick en ytterligare uppgift, flugsopning!

Några timmar senare började åskådarna komma med sina dyblöta regnkläder. Efter ett tag så kom det kondens på golvet. Massor av folk torkade febrilt och man hämtade in värmefläktar. Inget hjälpte och ingen fattade från början hur problemet egentligen uppkom – men förstås kaosartat på innerplan.

Parentes! – (Efteråt så kontaktades expertis i frågan. Det visade sig att en höstdag med regn och den fukt som åskådarna hade på kläderna och som avdunstade fukt klarade inte Scaniarinkens ventilationssystem att vädra ut. Fukten i luften och kylan på golvet innebar att kondens avsatte sig på golvet.)

Värmefläktar hämtades förstås av kommunens personal som var mangrann då det var ett testtillfälle och många var nyfikna och en del arbetade.

När det börja osa blött – inte katt – så smög hallchefen iväg från arenan och där stod SBBK:s ansvariga ensamma. Inga övriga kommunpersoner kunde heller hittas förutom tjänstgörande vaktmästare. Ca 2.000 personer på läktaren och chanslöst att genomföra en match. SBBK:s ansvariga tog själva ett snabbt beslut – vi flyttar direkt till Blombackahallen. De två tusen på läktaren delades förstås på de som åkte hem och de som åkte upp till Blombackahallen. Ganska många hängde med – Blombackahallen var absolut ”knökfull” – minst 800-900 åskådare åkte ändå med dit!

Pantteritmatchen men i Blombacka

Hur matchen slutade kommer nog bara de mest stresståliga i ledningen eller de verkliga kalender-bitarna ihåg. Efter koll i SBBK:s urklippsalbum så vann SBBK efter en lång kväll till slut med 81- 62. Spelarna hade bestämt att gå ut på kvällen för social gemenskap men matchen blev så sen att de knappt hann ut innan uteställena stängde!