Så kom basketen till Södertälje

2018-04-04

1960-talet, Historiska händelser , , , , ,

1960 introducerades basketsporten för första gången av en gymnastiklärare I Mariekällskolan vid namn Lennart Carlqvist. Lennart lät eleverna spela basket ganska ofta på lektionerna och snart hade ett intresse skapats bland ganska många elever. Intresset blev så stort att Lennart snart tyckte att det var dags och Mariekällskolan startades snart skollag som deltog i skol-DM.

Lennart Carlqvist är den person som man får beteckna som grundaren av basketen i Södertälje.

Snart kom basketen igång även i Blombackaskolan och Rosenborgsskolan som vid den tiden var de tre högstadieskolorna i kommunen. Det blev ganska snabbt ett ganska intensivt utbyte skolorna emellan och snart deltog alla skolorna i skol-DM för både pojkar och flickor.

  • Mariekällskolans skollag

Mariekällskolans skollag var sannolikt de första basketlagen i Södertälje – pojk- och flicklag

På pojkbilden ses fler av de som senare var med i det första laget som spelade föreningsbasket.

KFUM arrangerade under 1961 en basketturnering i Södertälje där 5 lag anmälde sig och spelade matcher – dessa lag var spontant bildade lag av kompisar men det visade att det fanns intresse och initiativ för att spela basket.

En hel del av de spelare som deltog i lagen hade nu nått en ålder så att man studerade på Södertäljes högre allmänna läroverk som det då så fint hette.

Basketintresset eskalerade under perioden 1960 till 1962 om än så länge bara i skolorna men det var från denna nivå som basketen i Södertälje började sina trevande steg mot toppen …..