SBBK-andan

2018-04-04

1970-talet, 1970-talet, 1972-73, SBBK Senior , ,

Många av de som drog igång basketen i Södertälje och spelade under de fem KFUM-säsongerna hade stark drivkraft. Redan under dessa säsonger så höjdes målsättningarna successivt.

Detta driv tog man med sig in vid bildandet av SBBK. Situationen med att man bildande sin egen klubb, SBBK, skapade en gemenskap och ett ansvarstagande för ett gäng unga personer. Vid bildandet av SBBK så var åldersspannet 17-23 år för klubbens medlemmar.

Ganska omgående startades några ungdomslag vilket skapade ett gemensamt ansvar för en förening som nu inte bara var ett herr- och damlag. I princip så blev alla, i någon form, tvungna att ta ansvar och hjälpa till.

1972 när SBBK startade fler ungdomslag och tillströmningen av barn blev enorm så blev det absolut nödvändigt att i princip alla blev tvungna att hjälpa till som tränare, ledare och domare. Vi pratar här om spelare som var runt 15 år gick in som tränare och tog hand yngre barn.

SDV-affisch 1973

Det blev helt naturligt att hjälpa till i en många avseenden och som exempel kan nämnas att herrspelarna hjälpte till att både lägga ut och ta bort golvet i Scaniarinken vid varje hemmamatch!

Under de första säsongerna i SBBK så var det dessutom svårt att få ihop ekonomin. Spelare och ledare gjorde storstädningar på kontor för att dra in pengar till klubben. SBBK tog också på sig en del andra arbeten för att dra in pengar. Man målade ex.vis butikslokaler, hjälpte till vid inverteringar m.m. för att dra in pengar för att få ekonomin att gå ihop. Alltid full uppställning.

Det gemensamma arbetet där framgångarna avlöste varandra skapade en framåtanda och en känsla av att inget var omöjligt. Man kan väl beskriva SBBK:s motto på den tiden som – ”det som är bra för SBBK det gör vi oavsett nödvändig arbetsinsats”

 

SBBK-ledningen var förutseende och skapade en klubbgård. Man hittade en lokal som tidigare varit en fritidsgård  som målades om och tapetserades av medlemmarna som till stor del var ungdomar mellan 15 och 20 år..

För många blev SBBK en extra familj och klubbgården ett extra hem under en viktig del av livet.

 

Klubbens omedelbara framgångar av olika slag gjorde ju också att framtidsvisioner och mål flyttades framåt hela tiden och inget kändes omöjligt. En otrolig pionjärsanda rådde i SBBK som bara växte och växte!.

Många har genom åren lyft fram en familjekänsla där alla umgicks med alla. En anledning till detta var säkert att de som bildade SBBK var väldigt unga vid tillfället. Den generation som sedan blev klubbens stjärnor var bara 8-10 år yngre och dessa spelare var vana vid att hjälpa till och då ofta sida vid sida med de som ledde klubben.

 

 

Genom klubbgården – där det myllrade av barn och ungdomar – som också innehöll klubbens kansli blev en naturlig mötesplats för alla ålderskategorier i klubben. Gemenskapen spridde sig långt ut i klubben och när SBBK:s herrar vann första guldet 1978 så var det vid den 5:e och avgörande finalen över 1.000 SBBK:are på plats vid Eriksdalshallen 3-4 timmar innan matchstart. De flesta av dessa var klubbens medlemmar.

Vid en återblick så kan man konstatera att det var väldigt många klubbfester under de 10 första SBBK-åren. Det var ju ett väldigt litet glapp mellan ”generationerna” då de som ledde klubben bara var drygt 20 år. Det var säkert en viktig del i den starka sammanhållning som fanns. Festerna skapade ett starkt social ”kitt”.

 

Andra aspekter som säkert hade en positiv effekt på SBBK-andan var en känsla av ”vi mot världen”;

  • det faktum att 1968, året när SBBK bildades, så var det en omvälvning i samhället där ungdomarna klev fram.

det motståndet som SBBK ofta kämpade mot och där motståndet oftast kom från ett etablissemang, främst av politiker och tjänstemän i kommunen