Super8 karusellen

2018-04-04

1970-talet, 1970-talet, 1975-76, Herrar, SBBK Senior ,

I och med de amerikanska coachernas entré i svensk basket så utvecklades sporten snabbt. Coacherna tog ju med sig nya metoder för att utveckla sitt lag. Ett av dessa var att filma alla matcher för att i efterhand analysera lagets agerande på banan för utveckling av laget. Man använde också filmerna till att kartlägga motståndarna för att bättre kunna stoppa dem i kommande matcher. Analys både av spelares styrkor och sätt att spela men också förstås för att analysera motståndarlagets taktiska drag.

Super8 projektor

 

För SBBK:s herrar började denna nya metod från och med 1975-76 då man skaffade den utrustning som behövdes.

Det åtgick många rullar för att spela in en hel match. Rullar som sedan skulle framkallas. I början av denna tidsperiod så hade Kodak ingen framkallning i Sverige utan man fick vända sig till Kodak i Helsingfors.

Hanteringen blev ju ganska besvärlig och speciellt svårt blev det när man gick in slutspelsperioderna. Under dessa perioder spelade man ju ofta med bara någon dag emellan matchdagarna.

Genom en bra plan och med goda kontakter så klarade klubben i stort sett alltid dessa situationer men hur kunde det gå till?

Så här fungerade det;

Direkt efter det att kameran precis slutat filma så packades rullarna. En person satt klar i bilen för att direkt köra filmrullarna till Arlanda. På Arlanda så fanns en pilot som skulle flyga nästa flight till Helsingfors beredd att ta emot. Det var väldigt goda kontakter på Arlanda och inte minst i pilotkretsar som gjorde att det var möjligt. I nuvarande tider med mycket terrorism och därtill hörande säkerhetsbevakning hade det sannolikt inte varit möjligt.

På Helsingfors flygplats fanns en inhyrd taxichaufför som hämtade filmrullarna hos piloten och körde dem direkt till Kodak-Helsingfors.

Helsingfors flygplats

Filmrullarna framkallades på natten eller tidigt nästa morgon och sedan var logistiken för tillbaka resan planerad på samma sätt.

Några säsonger fungerade det hela enligt ovanstående men sedan etablerade Kodak en filial i Solna med eget labb.